Oddih v naravi

Lepo poletno vreme nas kar vleče na svež zrak, zato si veliko ljudi privošči oddih v gorah, ali pa v kampu. Lepo ohranjena zelena narava je v Sloveniji dostopna na skoraj vsakem koraku. Tudi iz mest smo v nekaj minutah na pohodniški poti. Zato ni nenavadno, da je pohodništvo tako priljubljena aktivnost. Izbira poti je izjemna. Od lahkotnejših kratkih sprehodov po dolinah in gričevju do zelo zahtevnih zavarovanih poti v visokogorju, kjer lahko uživate ob pogledih na alpske vrhove. Vsak najde nekaj zase, a hkrati skoraj nikoli ne sreča množic, ampak uživa v miru.

nahrbtnikče se odločimo za oddih v naravi na daljših poteh ali v kampu je pametno imeti s seboj osprey nahrbtnik, ki naj vsebuje nekaj za pod zob, dovolj tekočine za hidracijo, priporočena je tudi toaletna torbica z nekaj osnovne prve pomoči (obliži, povoji, hladilni gel, sprej proti komarjem, kakšen lekadol), topografsko karto in zaščito pred dežjem. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na obutev, ki mora biti trpežna, udobna, nam služi zaščito in stabilen korak. Na daljših poteh pa ne sme manjkati niti kompas, sončna očala, zaščitna krema in svetilka, pri tem pa je pomembno da naša oprema nima prevelike teže, ki nas bi upočasnila in vzela veliko energije. Ko se odločimo za daljši pohod ne smemo pozabiti na varnost nas in drugih udeleženih. Vzroki za nesreče so lahko teren, poslabšanje zdravstvenega stanja, divje živali ali slabo vreme.

Pohodi in oddihi v naravi so lahko odličen vir sprostitve in skrbi za naše telo. Za pohode ne potrebujemo veliko denarja in dodatne opreme, intenzivnost pohodov pa lahko brez težav prilagodimo svoji pripravljenosti ali pripravljenosti tistega, ki ima najmanj kondicije v skupini.