Enodnevni izleti

 

Kadar nimamo na razpolago veliko časa, so enodnevni izleti za krajšo spremembo okolja in za nova doživetja odlična rešitev. Tudi cenovno so najugodnejši, vendar zato nič manj privlačni. Za veliko turističnih agencij so enodnevni izleti med večjim virom dohodka. Cene so razmeroma nizke, že od nekaj 10 EUR dalje in si jih zato lahko privošči več ljudi, včasih se napolni celo več avtobusov za en izlet. Večina organiziranih izletov je v bližnje, po navadi sosednje države. Med priljubljenimi so tako Avstrija( Dunaj, Gradec, grad Orlovo gnezdo, Vrbsko jezero, Salzburg,..), Hrvaška ( Plitvička jezera, Brioni, mesti Dubrovnik, Pulj,..), Italija (Verona, Benetke,zabaviščna parka Gardaland in Aqualand, grad Miramar, nakupovalni izleti v Trst in okolico,..) in Madžarska (Budimpešta, nakupovalni izleti v mestece Lenti). Vedno več je krajev, kamor so organizirani enodnevni izleti, ponudba je zelo pestra in prijazna tako romantičnim zaljubljencem, ki želijo izlet v dvoje, kot tudi celim družinam z majhnimi otroki, ki želijo dan preživeti na zabaven način, na svoj račun pridejo tudi vsi, ki si želijo ogledati razne naravne znamenitosti, umetniška dela, lepote narave, itd…

Po navadi so tej izleti organizirani konec tedna, najpogosteje ob sobotah, ker je to najprijaznejši dan za odhod- še vedno nam za regeneracijo in dela, ki jih ne bomo opravili v soboto ostane nedelja.

V večini so enodnevni izleti organizirani z avtobusnim prevozom, obstajajo pa izjeme, recimo na izlet v Benetke se lahko odpravimo po morju s katamaranom, izleti po Sloveniji pa so organizirani tudi z vlaki- recimo Praznik češenj v Goriških Brdih.